Wat te doen tegen een trage computer?

Wat te doen tegen een trage computer?

Het is de frustratie van iedereen; je werkdag starten met een trage computer. Begint jouw computer traag te worden of vermoed je dat jouw computer binnenkort traag wordt, dan is het tijd om hier wat aan te doen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om jouw trage computer sneller te maken. In deze blog lees je hoe je dit kunt doen.

 

Mijn computer is traag, wat kan ik hiertegen doen?

Vrijwel alle computers worden na verloop van tijd trager. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de leeftijd van het beestje in kwestie. Is jouw computer tussen de 2 en 5 jaar oud dan is het zeker nog rendabel om jouw computer sneller te maken. Is jouw pc echter ouder dan 5 jaar, dan is het wellicht niet meer de moeite om hier heel veel tijd in te steken. Je kunt dan beter investeren in een nieuwe pc die wel snel en up-to-date is.

Hoe kan ik mijn computer sneller maken?

Wil je jouw computer sneller maken, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen. Manieren om jouw pc of laptop sneller te maken zijn:

  • Regulier onderhoud;
  • Computer opschonen;
  • Hardwarematige oplossingen;
  • Uitschakelen van niet-essentiële programma’s.

 

Regulier onderhoud van je computer

Een computer heeft, net als een auto, af en toe een tussentijdse ‘APK’ nodig. Een preventieve onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat je computer zijn snelle laadtijd behoudt. Tijdens het opschonen wordt de opstartprocedure versneld en eventuele virussen, spam en reclame wordt van je computer verwijderd. Indien nodig zullen er ook nieuwe updates geïnstalleerd worden, zodat jouw computer weer snel en naar behoren werkt.

Computer opschonen

Met het opschonen van je computer worden verschillende activiteiten bedoeld om jouw computer sneller te maken. Denk hierbij aan het opschonen van de harde schijf waarbij onnodige software en tijdelijke bestanden verwijderd worden. Daarnaast worden de resten van verwijderde software en bestanden definitief opgeschoond, zodat dit niet nodeloos ruimte in beslag neemt op jouw pc. Daarnaast zal gekeken worden naar de huidige antivirusprogramma’s en firewall op jouw computer. Indien nodig zal dit geïnstalleerd of geüpdatet worden, zodat je optimaal beschermd bent tegen verschillende virussen.

Hardwarematige oplossingen

Er zijn ook hardwarematige oplossingen voor het versnellen van jouw pc. Zo zijn oudere pc’s standaard uitgerust met een harde schijf met fysiek draaiende delen. Deze kun je laten vervangen voor een SSD-schijf. Dit zorgt ervoor dat bestanden en programma’s veel sneller laden en functioneren. Ook kan je het DDR-geheugen uitbreiden zodat je met meer programma’s tegelijk kan werken. Op deze manier kun je dus ook door middel van hardwarematige oplossingen jouw pc sneller maken.

Het uitschakelen van niet-essentiële programma’s

Tot slot is een andere oplossing voor het minder traag maken van je computer om niet-essentiële programma’s uit te schakelen, zodat de computer weer optimaal werkt. Veel programma’s en apps starten zichzelf namelijk automatisch op de achtergrond bij het opstarten van jouw computer. Vaak wordt tijdens het installatieproces van programma’s deze optie ingeschakeld en wordt dit daarna niet meer aangepast. Door het opstartproces te optimaliseren, voorkom je dat jouw pc traag wordt en kun je weer als vanouds met een snelle pc werken.

Werkgebied DvD-ICT

Breda, Oosterhout, Etten-Leur & Roosendaal.

[wpgmza id=”2″]

Facebook
Twitter
LinkedIn